Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Βίλα Alba - Architechnio
2020

Villa Αlba

(Αρχιτεκτονική σύνθεση - Τρισδιάστατος Μοντελισμός - Φωτορεαλισμός)

2020

Βίλα "Αlba"

Διαδικασία ολοκλήρωσης σχεδιαστικού έργου.

Η βίλα Alba σχεδιάστηκε από τους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς Κωνσταντίνο Σ. Μουζακίτη και Τόνια Ι. Βλάχου. Η λοιπή επιμέλεια του έργου έγινε από συνάδελφο Πολιτικό Μηχανικό και εντολέα, με τον οποίο η ανωτέρω αρχιτεκτονική ομάδα διατήρησε άψογη συνεργασία. Η διαδικασία σχεδιασμού χωρίστηκε σε 3εις φάσεις. Στη 1η φάση: (Α) παράχθηκαν τα αρχικά σχέδια, στα οποία αποτυπώθηκαν οι συνθετικές ιδέες κατ’ εφαρμογή των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων και κατασκευαστικών / στατικών αρχών, (Β) μελετήθηκε κατά προσέγγιση το κόστος της οικοδομικής παρέμβασης και (Γ) η ομάδα κατέληξε στις στοιχειώδης αρχές του έργου. Στην 2η φάση, βάση λεπτομερούς αποτύπωσης της οικοπεδικής έκτασης και ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής σύνθεσης του έργου, εναρμονισμένου στο τοπίο, ολοκληρώθηκε το τρισδιάστατο μοντέλο και εξετάστηκαν στο ακέραιο: η δομή του κτιρίου στο σύνολό του,  οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου και η ογκοπλασία σε συνάρτηση με το σκιασμό & το φυσικού φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τέλος, στη 3η φάση οριστικοποιήθηκαν τα υλικά, οι υφές & τα χρώματα και παράχθηκαν οι τελικές φωτορεαλιστικές εικόνες.

Προοπτικά Φωτορεαλιστικά

Περιγραφή

Πρόκειται για πολυτελή Βίλλα μεικτής επιφάνειας 200μ2, υψηλών προδιαγραφών και παροχών που χωροθετείται σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά νησιά του Ιονίου, τη Κέρκυρα. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Αγνίτσινι Σινιών ΔΕ Κασσωπαίων του ΒΑ συγκροτήματος, απέχει περίπου 650 μέτρα από τη θαλάσσια ακτογραμμή και είναι σε υψόμετρο περίπου 145 μέτρα από τη στάθμη της.

Το οικόπεδο εκτάσεως περίπου 2,2 στρ. είναι επικλινές με Νοτιοανατολικό προσανατολισμό και ιδανική οπτική στον ορίζοντα εκεί όπου συναντιούνται τα τρία στοιχεία της φύσης, γη- ουρανός- θάλασσα. Το οικοδομικό έργο είναι ένα σύμπλεγμα Αειφόρου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Βιοκλιματικής Φιλοσοφίας, εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο που το περιβάλει και φιλόξενο για το σκοπό που έχει δημιουργηθεί, την κατοίκηση.

Φυσικός λίθος, ξύλο, σκυρόδεμα και γυαλί συνδυάστηκαν δημιουργικά με απώτερο σκοπό τα ανωτέρω. Με πρωταγωνιστή τον ένοικο, το έργο στο σύνολό του σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές συνθήκες προκειμένου να επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή θερμική και οπτική άνεση. Ωστόσο ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην εύρυθμη κυκλοφοριακή λειτουργία και τη σύζευξη όλων των χρήσεων και παροχών που συνιστούν μια μονάδα κατοίκισης άρτια και αυτοτελή.

Το οικόπεδο διαμορφώθηκε σε τρία κυρίαρχα επίπεδα με διαφορετικές χρήσεις, κατοίκηση και αναψυχή στο πυρήνα – προσέγγιση της ιδιοκτησίας και χώρο στάθμευσης στο Βορρά – συνάντηση του τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους με το φυσικό τοπίο στο Νότο.
Στο πυρήνα εκτείνεται ο οικοδομικός όγκος που επιμερίζεται σε δύο κτιριακές δομές υπό γωνία, στη τομή των οποίων προβάλει δυναμικά η είσοδος.

Εσωτερικά φωτορεαλιστικά

ΝΑ του κτιρίου προβλέφθηκε υδάτινη επιφάνεια ωφέλιμου εμβαδού 36,50μ2 που απαντά στη γεωμετρία του κτιρίου και ενσωματώνεται στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του ακολουθώντας τους άξονες των ανωτέρω κτιριακών δομών. ΝΔ του κτιρίου διαμορφώθηκε υπαίθριο καθιστικό με Barbeque και Bar, τόπος συνάντησης για εστίαση και διασκέδαση υπό τη σκιά δέντρου, πλαισιωμένος με φύτευση δεντρυλλίων και αρωματικών φυτών.

Εντός του οίκου, στο ΝΔ όγκο, εγκαθίστανται οι κοινόχρηστες λειτουργίες του και συγκεκριμένα το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, οι οποίες είναι σε συνεχή διάλογο με τη πισίνα. Επιπλέον στον ίδιο χώρο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και αποχωρητήριο συμπληρωματικά κατά περίπτωση των κοινόχρηστων λειτουργιών. ΒΑ εκτείνεται ο ιδιωτικός χώρος και συγκεκριμένα τέσσερα υπνοδωμάτια ευάερα και ευήλια με ενσωματωμένα λουτρά. Τέλος, τη θέα μπορεί να αγναντέψει κανείς από το προσβάσιμο δώμα που φιλοξενεί δραστηριότητες χαλάρωσης και αναψυχής.

Δειλινό

Το ανάπτυγμα της όψης του κτιρίου προς τη θάλασσα διακόπτεται από μεγάλα ανοίγματα που καταργούν στη πράξη το σύνορο μεταξύ ανοικτού/εξωτερικού και κλειστού/εσωτερικού χώρου, επιτρέποντας στο φως να ρέει άπλετα στο χώρο και εξασφαλίζοντας στον ένοικο την ευρυγώνια οπτική φυγή. Διάτρητα ξύλινα σκίαστρα (πέργολες) πλαισιώνουν κατά τόπους μεγάλα ανοίγματα και χώρους συνάθροισης προσφέροντας σκίαση και δροσισμό.

Στη Βόρεια και ΒΔ όψη του κτιρίου διανοίχθηκαν μικρότερα ανοίγματα σε καίριες θέσεις που σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα ανοίγματα της Ν και ΝΑ όψης εξασφαλίζουν τον φυσικό αερισμό και δροσισμό του κτιρίου. Η προσέγγιση του ακίνητου γίνεται από το Βορρά μέσω δουλείας διελεύσεως που οδηγεί σε ανοικτό χώρο στάθμευσης, έμπροσθεν του οποίου εκτείνεται ράμπα, κλίμακα και αναβατόριο για μετάβαση στο ενδιάμεσο επίπεδο- πυρήνας.

Σε συνέχεια του ενδιάμεσου επιπέδου και κάτω από την υδάτινη επιφάνεια (πισίνα) διαμορφώθηκε χώρος μετάβασης από το τεχνητό στο φυσικό περιβάλλον. Εκεί ο ένοικος μπορεί να απολαύσει τα ακούσματα και τις μυρωδιές της φύσης ερχόμενος πιο κοντά σε αυτήν.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση του έργου επιδιώκει την άνετη κατοίκηση, τη ζεστή φιλοξενία και την ξεχωριστή εμπειρία του ένοικου.

Περισσότερα έργα

Interior architecture - Design of a library, office, bar & fixed furniture - 3D modeling - Photorealism - Lighting design.

Interior Design (Library, Office & Bar)

Δείτε περισσότερα

(Αρχιτεκτονική σύνθεση - Τρισδιάστατος Μοντελισμός - Εσωτερική αρχιτεκτονική - Αρχιτεκτονική τοπίου - Φωτορεαλισμός)

New Villa

Δείτε περισσότερα